hétfő 18 szeptember 2017

Konzultáció kezdeményezése


 Létrehozva    18 szept 2017 : 18:32
 Nincs    FKDDSZ

Konzultáció kezdeményezése

Konzultáció kezdeményezése a műszaki és a MKV. munkakőröket érintően.

MKV (pdf)


Müszaki (pdf)


vasárnap 17 szeptember 2017

LIGA – Tájékoztató /Mt. módosítással kapcsolatban (2017) /


 Létrehozva    17 szept 2017 : 10:50
 Nincs    LIGA SZAKSZERVEZETEK

Munka Törvénykönyv módosítására irányuló javaslat

Közfelháborodást okozott a munkavállalók és az Őket képviselő szakszervezetek körében, hogy a parlament befogadta önálló képviselői indítvány formájában a Munka Törvénykönyv módosítására irányuló javaslatot.

Tartalma:
a munkaidőkeret egy éves maximális időtartamának három évre való kitágításának lehetősége.

Az eljárás pedig a hazai makroszintű munkaügyi kapcsolatok kiiktatása a munkaerőpiac meghatározó szabályozását ellátó törvény módosításának folyamatából, a magyar munkavállalók jogbiztonságának tovább gyengítését szolgáló javaslat parlamenti tárgysorozatba vételével, miközben évek óta zajlik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között a Munka Törvénykönyvének átfogó felülvizsgálatát célzó konzultáció a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek részvételével.

A konzultáció során számos kérdésben egyetértés alakult ki a szociális partnerek között, ennek ellenére a javaslatok nem kerültek a parlament elé a Kormány ígérete ellenére sem.

Ismét bebizonyosodott, hogy a multinacionális befektetők nem a makroszintű háromoldalú tárgyalások intézményi keretei között érvényesítik profit maximalizálásra irányuló érdekeiket.

Minderről tudomást szerezve, rövid egyeztetésen a VKF két szakszervezeti konföderációja (Liga, Munkástanácsok) egyetértésre jutott abban, hogy első körben a terület kormányzati képviselőjét felkeresve befolyást próbál gyakorolni a folyamat megváltoztatására, a VKF keretei közé terelve azt.

Így 2017. április 19-én találkozót kezdeményeztünk Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár úrral, aki rövid idő alatt fogadta szervezeteink vezetőit, Mészáros Melinda és Palkovics Imre elnököket. A találkozón kifejtettük aggodalmainkat, amelyet a Munkástanácsok írásban is átadott Államtitkár úrnak, mely állásponttal a Liga Szakszervezetek elnöke is teljes mértékben egyetértett, szóban kiegészítve azt fontos felvetésekkel, amelyeket a Munkástanácsok képviseletében Palkovics Imre támogatott. (A két szakszervezet közös jogi álláspontja ITT olvasható.)

A találkozón kifejtett álláspontjaikat szervezeteink szövegszerű formában a képviselői indítvány normaszövegéhez módosításként eljuttatják az NGM részére. Továbbá ígéretet kaptunk Államtitkár úrtól, hogy a május 3-ra összehívott VKF Monitoring Bizottsági ülés napirendjére kerül a kifogásolt törvénymódosítás, ahol érdemi vitára és a jelenleg elfogadhatatlan részletek munkavállalók számára kedvező változtatásaira számítunk. Indítványoztuk továbbá a fentiektől függetlenül, hogy kezdődjenek meg a 2012-ben hatályba lépett Munka Törvénykönyvének a munkavállalók egyik legnagyobb sérelmét okozó tételének felülvizsgálatai a jogellenes munkáltatói elbocsátás szabályainak átalakítására, helyreállítva némileg a felborult munkaerőpiaci egyensúlyt.
Magyarán legyen szankciója végre a jogellenes elbocsátásoknak, és számos munkavállalói igény jogszabályi változtatásáról induljon hasonló gyorsasággal előterjesztés az országgyűlésben, mint ahogyan az a munkaidőkeret három évre bővítése tárgyában történt a nemzetközi befektetők igényére.

Liga Szakszervezetek                      Munkástanácsok               Dr. Mészáros Melinda                        Palkovics Imre                                elnök                                            elnök

 

Forrás: LIGA


Minden LIGA Tag kiemelt kedvezmények mellett bankolhat az OTP-nél


 Létrehozva    17 szept 2017 : 10:47
 Nincs    LIGA SZAKSZERVEZETEK

Kedvezmény az OTP-nél.

Mészáros Melinda elnök és Kovács Antal OTP vezérigazgató helyettes együttműködési megállapodást írt alá május másodikán, amelynek értelmében a LIGA tagkártyával rendelkező Tagjaink maximális kedvezményt kapnak az OTP Bank termékeinek kondícióiból mind kamat, díj és jutalék, vagy hitelhez kapcsolódó egyszeri díjak terén.

Bővebben a LIGA oldalán olvashatsz a kedvezményekről.
(A kártyák készítése , adatfelvétel folyamatban az FKDDSZ-nél is.)


szombat 08 április 2017

A béremelés az összefogás eredménye lesz.


 Létrehozva    08 ápr 2017 : 03:50
 Nincs    Hírek

Eredményre vezettek a tárgyalások, a BKV-nál működő szakszervezetek 2017.

Eredményre vezettek a tárgyalások, a BKV-nál működő szakszervezetek 2017. április 7-én felfüggesztették a sztrájkfenyegetést. Jáger István a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége elnöke szerint a szakszervezetek közös fellépése nagymértékben segítette a kedvező ajánlatot.

Pénteken Tarlós István főpolgármester nyilvánosságra hozta azt a béremelési ajánlatot, amelyet a Főváros és a menedzsment tett a sztrájkot bejelentő szakszervezeteknek. Az ajánlat 10 százalék általános és 5 százalékos differenciált béremelésről szól.

Jáger István elmondta, a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is tevékenyen közreműködött a megállapodás előkészítésében. Korábban, 30+5 százalék volt a szakszervezeti követelésük, ugyanúgy, mint a többi állami cégnél. Azonban a hozzájuk eljuttatott ajánlat szerint, amelyről a Jogi és Humánpolitikai Igazgatóság leveléből értesültek, a munkáltatói javaslat 2017. évre január 1-től visszamenően 10 %-os mértéknek megfelelő személyi alapbér növelést és 5 %-os bérfelzárkóztatásra vonatkozó béremelést (ezen belül az éves cafetéria keret emelését) tartalmaz. A szakszervezeti vezető kiemelte, ez az ajánlat 2017-re magasabb, mint az állami vállalatoknál megvalósított béremelés. Az 5 százalékos emelés gyakorlati megvalósításáról április 13-án kezdik meg a tárgyalásokat, mondta, és hozzátette, az öt százalékos részből kell a bérfelzárkóztatás mellett az esetleges cafetéria összegének az emelését is megoldani; ez lesz a jövő heti tárgyalásoknak kiemelt témája.

Információink szerint Tartós István a sajtótájékoztató során kiemelte, a 90 százalékot lefedő szakszervezetekkel szeretne megállapodni, akik dolgoztak a megállapodáson, és nem azokkal, akik „csak a tévében szerepelnek”. Úgy tudjuk, az a két szövetség, amely az elejétől fogva részt vett a tárgyalásokban, és amely maga is több szakszervezetet tömörít, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. Ez utóbbi Szövetség tagszervezete a liga-tagszervezet a Metró Észak-déli Motorkocsivezetők Szakszervezete és a Független HÉV Szakszervezet. Nem a szövetség tagja, de annak sztrájkfelhívásához csatlakozott a LIGA Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is, amelynek viszont a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (FKDDSZ) tagja.

Arra a kérdésre, hogy megkönnyebbültek-e a munkavállalók a bejelentés után, Jáger István azt mondta, „Úgy érzem, hogy az összefogás eredményeként a szakszervezetek erre az évre kiharcolták a munkavállalóknak a tisztességes béremelést.”
Bekértem a három BKV-szakszervezet közül a két meghatározónak a vezetőjét és tegnap a vezérigazgató úr, a menedzsment, illetve a városvezetés elutasíthatatlannak tűnő ajánlatot tett – mondta Tarlós István főpolgármester, aki azzal indokolta a harmadik vezető kihagyását, hogy “bár mindenhol mindig ő nyilatkozik, csak a szervezeti dolgozók tíz százalékát képviseli”. A sztrájkfenyegetés letörését célzó ajánlatról annyi derült ki, hogy három évre bontja az emelést, az első évi pedig meghaladja azt, amit az állami cégeknél az első évben adni szoktak.

Tarlós szerint a város érdeke ellenére menne, ha elutasítanák az ajánlatot, amelyről azonban nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönthet. Az emelés fedezete megvan: úgy izzadták ki, hogy a BKV és a főváros is többszörösen átcsoportosította a forrásait. A főpolgármester szerint hosszú távon nem tartható az, hogy vannak egyes és kettes számú köztisztviselők, közalkalmazottak és cégek.

Forrás: LIGA


Hírkategóriák